Resposta a l’article de Dolça Catalunya de 01/03/2017

Comparteix
Per David Baró i Farreny, Vice-president de l’AV Turó de Gardeny, del Barri Turó de Gardeny.

El passat dimecres el panflet digital anomenat Dolça Catalunya va emetre un article -aquí- on realitzava un seguit d’afirmacions totalment incorrectes i fora de lloc sobre la  nostra associació, els seus membres i càrrecs i els seus objectius.

No és habitual que fem resposta de banalitats així; no obstant, quan afecta directament al projecte que du a terme la nostra associació, als seus membres o finalitats, la junta directiva considera adient i assenyat respondre, no per reprimir o corretgir, sinó per informar als socis i la resta de gent de Lleida i d’arreu de la “nostra versió”.

A més en aquest cas fa referències personals i a determinades institucions històriques que mereixen un respecte, si més no.

L’Associació de Veïns de Turó de Gardeny neix necessariament per recollir i vehiculitzar les aspiracions, interesos i il·lusions veïnals d’una població de ciutadans de la zona 09 de Lleida; aquesta part agrupa carrers molt antics i edificacions molt noves, a banda d’institucions i el més important i que ens dona nom : el Turó de Gardeny.

El barri Turó de Gardeny no considerem que pugui ser classificat de “zona marginal”, si bé té la Mariola al costat que, malgrat els esforços que s’han fet durant molts anys, té una bossa molt gran de marginació (n’és una prova el darrer consell territorial de la zona 09 de Lleida). I és cert que en aquella zona hi ha un problema d’ocupació, però no en tenim noticia que hagi arribat al Turó. Els interessos i preocupacions dels nostres associats i veïns difereixen en gran mesura i problemàtica dels que tenen al barri de la Mariola : el cisma social és molt gran entre les dues zones. A banda de la opinió dels nostres veïns, el propi ajuntament ha diferenciat durant molts anys la zona del Turó de Gardeny, amb cartells indicadors i per potenciar el PCiTAL, malgrat que ara fa grans esforços per encabir-nos en la zona 09 i en la influència de la Mariola, com han fet en altres casos. La nostra activitat també fa resistència a això per encarrec expres dels nostres veïns i conciutadans.

No em considero un “pijo” i tampoc un “pobre”; soc una persona treballadora que modestament miro de pagar la hipoteca cada final de mes intentant mantenir una mica de benestar per la nostra familia. No estic ni he estat mai afiliat a cap partit polític; les persones del meu voltant i la meva confiança que em coneixen saben quina és la meva ideologia política, de vida, etc… Cosa que no ve al cas, si no es busca atacar a nivell personal a algú.

Les meves companyes i companys de junta directiva són de partits i ideologies molt diverses (dretes, esquerres, centre, verds…) i malgrat que això de vegades és un escull per posar-se d’acord en l’execució, ens uneix una clara ideologia i objectiu comú: fer del Turó de Gardeny el millor barri de Lleida i aquesta fita és suficient per trobar ponts i camins del mig per arribar on ens proposem d’anar.

No negarem que l’Ajuntament i la part de la classe política de la ciutat no recolza massa el nostre projecte. N’és una prova l’escrit desafortunadament mutilat de la sra. Sanvicen ( a qui no conec personalment) que fa l’article del panflet. Però també és cert que aquesta gent actualment ni viuen, i podria fins i tot afirmar que ni passen o procuren no passar si no és estrictament necesari, per la Mariola o el Turó de Gardeny. Parlen o escriuen de temps passats coberts de glòria esperant potser que alguna força màgica del passat posi ordre en el present. Al nostre entendre l’incivisme no es corretgirà sol o escrivint de temps passats.

Des de la nostra Associació agraïm la oportunitat que ens ha brindat aquest article, el qual ningú ha estat valent de signar, que ens ha servit d’excusa per poder expresar la nostra postura i plantejament. També volem aprofitar per  convidar-vos al Barri Turó de Gardeny on us rebrem amb gran hospitalitat i us explicarem sobre el terreny qui som i que volem i les mancances que tenim. També va per aquells que beuen del passat; qui ho sap, potser veureu en nosaltres una futura llavor d’allò que trobeu a faltar en els barris veïns des de fa tants anys.