El Turó de Gardeny pel Turó de Gardeny

Comparteix

Aquesta carta s’ha publicat al diari la Manyana el dia 13 de febrer de 2015.

m130216

El Turó de Gardeny és una de les icones que duran la dilatada història de la nostra ciutat ha estat present, de manera incondicional i en primera línia, participant en les diferents esdeveniments que han marcat el nostre passat i han condicionat el nostre futur. En ell han deixat la seva empremta ibers, romans, visigots, musulmans i cristians i personatges tan significatius com Jacques de Molay, l’últim gran Mestre de l’Ordre del Temple, hi va hostatjar.

El Turó de Gardeny és part de nosaltres, tots sabem que hi és, que està amb nosaltres, però no tots sabem que si les diferents autoritats competents no actuen amb urgència, en breu el Turó ja no hi serà. Almenys tal i com l’havien conegut. És molt preocupant veure l’alt grau d’abandonament al qual s’ha vist sotmès durant tan de temps. Sí que és cert que el nostre ajuntament ha fet esforços per començar a recuperar-lo i donar-lo a conèixer a la ciutadania, però encara falta molt més i urgentment.

Durant els darrers anys, i sobretot, en els dos últims anys, parts importants de la seva muralla exterior, aquella que es veu des de tota Lleida, ha anat caient. L’última vegada aquest diumenge, i tot just quan passejaven uns veïns del barri per sota. Ostres, un tros més d’història que desapareix i un tros de futur del que ja no gaudiran els nostres fills!

L’Associació Veïnal Turó de Gardeny, preocupada pel lamentable estat en el que es troba aquest conjunt monumental tan excepcional per a tots nosaltres, ha comunicat a diferents estaments polítics, culturals i socials  la necessitat d’una ràpida intervenció en la consolidació, restauració i reconstrucció d’aquesta insígnia nostra. I a tal efecte, durant aquest darrers dies, veïns i veïnes i membres de l’Associació Veïnal Turó de Gardeny han acompanyat a diferents membres de la corporació municipal de l’Ajuntament de Lleida durant les visites que aquests representants municipals han efectuat a l’exterior del conjunt monumental. Visites aquestes en les quals s’ha pogut comprovar in situ les enormes deficiències que pateix el monument.

El Turó de Gardeny és de tots els ciutadans i entre tots hem d’aconseguir que recobri l’esplendor del qual va gaudir en el seu moment. Lleida sense el Turó de Gardeny no seria Lleida.

 

AAVV Turó de Gardeny