El primer parc lúdic per tots i totes al barri Turó de Gardeny.

Comparteix

Fa més de 10 anys que els veïns i veïnes del barri Turó de Gardeny decidiren crear l’Associació Veïnal que porta el nom del seu barri. Un bon dia la gent es va preguntar on eren, què eren, què volien i què necessitaven. Molts d’ells van adonar-se de què els seus interessos i les seves  inquietuds eren similars, almenys en la seva majoria; però que ningú, sinó ells mateixos, farien quelcom pel seu entorn. Però el que no s’imaginaven era que trobarien tantíssimes dificultats, fins i tot per ser escoltats. En assemblea oberta van parlar i van decidir unir-se per a enfortir el barri i per ser escoltats allí on havien de ser escoltats.

Anys després el barri Turó de Gardeny és reconegut en tota Lleida i la seva Associació Veïnal s’ha fet un espai en el món veïnal de la nostra ciutat.


Durant aquests 10 anys, els èxits assolits per l’Associació han estat molts tot i que encara queda molta feina per fer. El nostre barri és un barri jove, ple de jovent i amb unes necessitats especifiques que d’alguna manera o d’altra s’han de superar. Durant aquest anys, una de les diferents reivindicacions que s’han dut a terme ha estat la necessària construcció d’un parc “ciutadà” per nens, per joves i per no tan joves. És a dir, per tots els veïns i veïnes de barri i, evidentment, per tota la ciutat, però a la falda del Turó de Gardeny.

Les vicissituds que ha hagut de passar l’Associació han estat èpiques, però finalment, el barri Turó de Gardeny sembla que en breu gaudirà del seu primer parc ciutadà per tots i totes. Aquesta epopeia va començar fa uns set anys.  Les famílies joves amb fills petits del barri es van adonar que perquè els seus fills poguessin gaudir d’un parc infantil havien de fer centenars de metres o inclòs algun quilòmetre per poder gaudir-ne.  El mateix passava amb els més grans i els no tan grans. Així doncs, el veïnat mitjançant la seva associació vam fer les gestions pertinents perquè l’organisme competent es posés mà a l’obra i solucionés aquesta inaudita mancança en un barri nou i jove com era, i és, el barri Turó de Gardeny. Després de molt i molt insistir, de mobilitzar els veïns i veïnes, del ressò als diferents mitjans de comunicació locals, l’ajuntament de Lleida habilità un espai per instal·lar un petit parc infantil, el qual, ni de molt juny cobria les necessitats d’un reduït nombre de nens i nenes del voltant.

A partir d’aquell moment, el veïnat va prendre consciència de què l’ajuntament de Lleida no satisfaria fàcilment totes les necessitats mínimes del nostre barri, com era el cas del parc per tots i totes. De fet, durant els darrers anys, l’Associació de Veïns Turó de Gardeny ha hagut de lluitar a “diestro i siniestro”, “contra viento i marea” per ser escoltada i perquè els veïns i veïnes del barri poguessin gaudir d’un barri excepcional com és el Turó de Gardeny. Es va presentar una moció al ple de l’Ajuntament que es va guanyar i en la qual es demanava, entre d’altres, la construcció del parc amb totes les garanties.

Finalment, les obres del tan esperat parc ciutadà ja s’han iniciat. Sembla que es finalitzaran aviat. Esperem… Aleshores, podrem dir que el barri Turó de Gardeny ha estat escoltat, que els veïns i veïnes han estat escoltats, tot i que sabem que l’epopeia no acabarà amb la seva construcció, sinó que després vindrà els seu manteniment, la seva ampliació més endavant, i el gaudi infinit d’un espai comú per tota la ciutadania amb els respecte que es deu a la cosa pública, la cosa de tots i totes, perquè el gaudi sigui total i permanent.