Per un periodisme ètic i social.

Comparteix

4e883204-1025-4296-98a9-d4c7df8fd54c

Senyor Director, l’Associació Veïnal Turó de Gardeny ha treballat i treballa desinteressadament pels veïns i veïnes del seu barri des del primer moment de la seva constitució. És una entitat participativa, democràtica, no polititzada i, sobretot social. És social perquè el seu objectiu únic és millorar el barri que porta el seu nom perquè tots els seus veïns i tota la ciutadania lleidatana i catalana en puguin gaudir amb dignitat i orgull.

Com vostè ja sap, els èxits aconseguits per la nostra entitat han estat enormes i hem aconseguit, finalment, gaudir d’un barri extraordinari, tot i que, com ja tots sabem, encara podem i hem de millorar-lo una mica més. I aquesta és una afirmació que podem i volem transmetre a tota la ciutadania. Si el ciutadà vol pot aconseguir el que vulgui. Ara bé, no tot ha estat un camí de roses, res més lluny. Han estat molts i molts els entrebancs que hem patit, sobretot de caràcter institucional, però aquest perjudici continu contra els veïns i veïnes del nostre barri no ha fet més que reafirmar la voluntat de tots nosaltres en continuar creixent i millorant perquè aquest racó de la nostra estima Lleida acabi sent un referent per a tota la ciutat.

Malgrat tot, avui, el seu diari ha publicat un article amb el títol El Turó de Gardeny y la Mariola llevan su rifirrafe por los límites de ambos Barrios al próximo pleno. El títol sembla extret d’un capítol d’una novel·la negra,… límits (del territori), rifirrafe… I no diguem del subtítol; “expropiar una parte del barrio” . Però què és això! Senyor director, ni existeix cap rifirrafe ni ningú expropia res a ningú. No existeix cap rifirrafe perquè l’Associació Turó de Gardeny tan sols pretén defensar el nostre barri i els interessos dels seus veïns tal com sempre ho ha fet i demostrat; i, per altra banda, no existeix cap expropiació perquè aquesta és una competència única i exclusiva de l’Administració pública i perquè, a més a més, a qui se li pot passar pel cap que una associació veïnal vulgui expropiar res?

És cert, i de tots és sabut, que el sensacionalisme és un afegit en el món periodístic i, ens haurà de disculpar però, creiem que en aquesta ocasió se n’ha anat més enllà; segurament sense cap mala intenció però el fet és que la reacció que l’article ha ocasionat sobre molta gent ha estat negativa i preocupant. Sí que és cert que hi ha comentaris ominosos i insultants contra l’associació dels veïns de Gardeny, i que no és més que una transcripció de les declaracions d’algun interlocutor, però el fet que hi ha manifestacions fora de lloc i absurdes. Però la cosa no acaba aquí, se’ns acusa de voler quitarles l’escola Magí Morera, una escola pública que és de tots els ciutadans i ciutadanes. Déu meu, fins on arriba la malícia! Se’ns acusa de voler quitar-les la ludoteca i escola bressol del barri… Treure? L’Associació Veïnal Turó de Gardeny? A qui? Però què no és de tots els ciutadans? O no? O bé és d’algú?

En un primer moment, tot això semblava una broma, però ara es veu que no. I això és el preocupant. No és una broma! Hi ha algú que creu que l’Associació Veïnal Turó de Gardeny vol quitar-les tot un seguici d’instal·lacions públiques, que són de tots el ciutadans. L’Associació Veïnal, en tot moment ha volgut mantenir-se al marge d’aquestes reaccions unilaterals mancades de fonaments i fruit de no se sap què, però avui els nostres veïns ens han dit que ja n’hi ha prou! I és per això que hem redactat aquesta carta.

Li demanem, senyor director, que el seu diari continuï essent un referent en el món periodístic i que no es deixen dur pel sensacionalisme lliure i barat que, finalment, a tothom fa mal. Recordi senyor director que tots tenim uns principis morals i ètics que són part de la nostra personalitat i que fan de nosaltres el que som. I el seu diari també ha de respectar aquest principis, molts d’ells recollits en el propi Codi Deontològic del periodista.