#comunicat @turodegardeny sobre el procés dels #PressupostosParticipatius #Lleida

Comparteix

En la data d’avui i amb aquest escrit la nostra entitat vol mostrar certa disconformitat amb els pressupostos participatius 2017 que ha organitzat l’ajuntament de Lleida. Ho fem des de la perspectiva més pràctica, amb voluntat de ser constructius i amb la bona intenció de millorar l’execució, ja que, la idea per ella mateixa, la trobem fantàstica i molt engrescadora.
Emetem aquest escrit avui amb anticipació i quan encara no sabem els resultats de les votacions; pensem que si ho fem després, es perdria part del missatge i es podria dir que ens queixem perquè els projectes proposats per la nostra entitat no han sigut votats. Així doncs aquest missatge no és una simple queixa, sinó que tenim la intenció de posar de manifest les nostres sensacions sobre aquest procés, els pressupostos participatius 2017, que considerem tan importants pel futur urbanístic, estructural i democràtic de Lleida; compartim aquestes sensacions de manera que convidin a la valoració i reflexió a tenir en compte en futur processos.


En primer lloc i malgrat el nostre enuig inicial, volem demanar una mica més de transparència en la publicació i les valoracions dels projectes presentats així com de les raons per la desestimació dels projectes que no van passar el tall. Hem pogut veure com determinats projectes eren estimats i altres descartats, tot i ser similars. Entenem que hi pot haver certa arbitrarietat en la concepció o en la idea generada per un projecte. No posem en dubte la professionalitat dels tècnics de la Paeria. Però entenem que alguns projectes necessitaven alguna consulta o aclariment que no s’ha fet. En general ha estat una selecció de projectes un tan opaca i no a alçada del procés: els projectes rebutjats simplement no eren a la llista dels votables i aquesta ha estat l’única resposta de l’ajuntament a la presentació de projectes individuals i per entitats.
En segon lloc el sistema de votació creiem que és molt millorable. No és exactament el que es va exposar en les reunions i tampoc creiem que sigui la millor manera de garantir que la ciutadania participi del procés. No dubtem que el vot electrònic ha estat molt segur i fiable, però ens consta que hi ha gent que no ho ha sabut fer doncs no hi havia manual o bé es pensaven que era una cosa senzilla i ha estat més feixuga. A banda, posar només un dia per poder fer la votació presencial creiem que és del tot insuficient i no està a l’altura de tan important consulta i participació de la ciutadania. Res a afegir dels llocs de votació, que trobem naturalment correctes, ni de l’horari que era una forquilla prou amplia per poder emetre el vot.

Finalment, la revista de la paeria de setembre diu “especials pressuposts participatius” i l’únic que hi ha és un anunci a tota pàgina de propaganda. Ja em direu que té d’especial o significatiu això. Hom pot esperar algun article destacant els projectes presentats, informació de la votació, etc. La campanya publicitària tampoc és que hagi estat molt incisiva, ja que hem preguntat a molta gent i en tot cas algú li sonava això però esperaven que d’alguna manera i com a ciutadans l’ajuntament es posés en contacte amb ells per anar a votar.

En general és un projecte que vam agafar amb il·lusió, la qual vam compartir i estendre amb el veïnat i estem una mica decebuts amb la forma com ha estat executat; i ens consta que no som els únics. Malgrat això som constructius i pensem en positiu en el sentit que les observacions fetes seran tingudes en compte en pròximes edicions.
Esperem que almenys els projectes que resultin siguin votats per una gran majoria de ciutadans i desemboquin en un benefici per tots els lleidatans, de manera que animin a participar en les següents edicions.

LA JUNTA DIRECTIVA DE L’AV TURÓ DE GARDENY