CiU, el nou POUM i el #barriTuródeGardeny

Comparteix

El futur de la ciutat de Lleida vindrà determinat pel disseny i desenvolupament del POUM. L’ajuntament de Lleida té previst aprovar en breu el disseny del creixement de la ciutat; és a dir, cap a on i com s’estendrà Lleida. Malauradament, l’Ajuntament no té previst que el nostre barri, a l’igual que el barri de La Mariola creixi i, per tant, es desenvolupi. Es veu que hi ha altres prioritats, segurament, de caràcter econòmic i especulatiu més que de futur o, si més no, de ciutadania.

Ahir, dilluns 12 de febrer, els regidors Toni Postius i Cristina Simó es van reunir amb la Junta de l’Associació Veïnal Turó de Gardeny per explicar la seva proposta de ciutat pels propers 15 anys i, concretament, com afectaria al nostre barri. En poques línies es pot concloure que la proposta de CiU pel nostre barri és la de creixement ordenat i de futur en contraposició a la proposta del projecte presentat per la Paeria el qual no contempla cap tipus de creixement pel nostre barri ni pel barri de La Mariola la qual cosa fa que aquesta part de Lleida acabi essent un cul de sac.

Toni Postius explicà que la proposta de CiU pretén que el barri Turó de Gardeny i el barri de La Mariola esdevinguin un pol d’atracció urbanístic i comercial. Així doncs, aprofitant l’obertura (o més bé, connexió) del Passeig Onze de Setembre, ja que encara resta aproximadament un quilòmetre per construir, es donarà peu a la urbanització dels terrenys, avui zona rústica, que limiten amb els edificis nous del barri i el Camí de La Mariola. A més a més, la previsió és acompanyar la nova zona d’expansió amb una zona comercial que doni vida als dos barris i, al mateix temps, dinamitzi el comerç local quasi desaparegut actualment.

Per altra banda, el senyor Postius explicà que el seu grup intentarà arribar a acords amb altres grups municipals per “calendaritzar” actuacions tan importants pel barri com és el vial que ha de comunicar el barri Turó de Gardeny i el barri de la Mariola amb l’Autovia A2, projecte aquest que ja es preveia en el POUM anterior, però que no ha tirat endavant.

En la reunió també es va parlar del projecte Mariola 20.000 fent referència a l’enorme preocupació que els veïns de la zona afectada, així com dels veïns dels edificis del voltant, havien manifestat a l’Associació del Turó de Gardeny. El senyor Postius explicà que el seu grup no veia clar aquest projecte. Que, evidentment, alguna cosa s’havia de fer en aquest sector de la ciutat, però que veien moltes llacunes ja que en el projecte del POUM la zona d’actuació que comprenia Mariola 20.000 no quedava definida per cap tipus d’actuació deixant molt marge, una vegada aprovat el POUM, a qualsevol tipus d’actuació, inclosa l’especulació per dalt com per baix. L’Associació Veïnal manifestà la seva preocupació pels propietaris dels habitatges afectats, així com per tot el seu veïnat i demanà que es busqués la millor solució la qual, de cap de les maneres, els hi hauria de perjudicar.

Per altra banda, Toni Postius lamentà la mancança de manteniment dels espai públics de la ciutat, i concretament, de la falda del Turó, i argumentà que era viable una estratègia de manteniment continuada d’aquest espais i que aquesta era una de les seves propostes a dur a terme en els propers anys. Que no era plausible que la falda del Turó de Gardeny estigués en un estat tan lamentable, i menys tenint en compte que el Turó de Gardeny és la primera imatge que ens trobem a l’entrar a Lleida des de la carretera d’Alcarràs. En aquesta línia, aprofità per explicar la importància que per una ciutat com a Lleida tenia el manteniment i projecció dels diferents cascs històrics de la ciutat. Per la qual cosa, el seu grup defensa la recuperació del diferents cascs històrics de Lleida, Mangraners, Turó de Gardeny-Mariola, Centre històric, el Secà de Sant Pere, Cappont, etc; cada barri té el seu casc antic.

Finalment, l’Associació Veïnal Turó de Gardeny demanà a Toni Postius la possibilitat d’explicar a tot el barri el nou POUM la qual cosa va acceptar, per tant, l’AV Turó de Gardeny, en breu, organitzarà una conferència sobre el POUM per explicar a tot el veïnat la seva afectació al barri i a la ciutadania.